La Viișoara a fost inaugurată „Casa scriitorilor”

La finele lunii noiembrie curent, în s. Viișoara și-a deschis ușile „Casa scriitorilor”, proiect realizat cu suportul GAL Vasile Stroescu în contextul abordarii LEADER în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone din sursele oferite prin Fondul de Granturi Mici 2019 implimentat de Solidarity Fund PL in Moldova.

Casa-muzeu a fost inaugurată în cinstea scriitorilor Traian Vasilcau si Serafim Belicov, care prin talentul lor au dus faima localității nu numai în întreaga țară, dar și peste hotarele ei.

Serafim Belicov, s-a născut la 9 martie 1947, în satul Viişoara, raionul Edineţ, și s-a stins din viață la 28 iulie 2016. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia ziaristică, a Universităţii de Stat din Moldova. A activat la Comitetul de Stat pentru Radiodifuziune, redactor la publicaţiile „Moldova socialistă”, „Cultura”, redactor-şef adjunct la „Învăţămîntul public”.

Opere: A debutat editorial cu volumul „Veghe” (1976), urmat de cartea pentru copii „Nesfârşitul spicului”. A mai semnat volumele „Ev”(1987), „Vameş” (1991), „Procesul lui Narcis”(2000), carte de referinţă, constituind o probă de trăire dramatică de existenţă, de dragoste, de bunătate, de speranţe, precum şi cărţile de eseuri „Elegii contra frigului”(2002) şi „Alte elegii contra frigului” (2015).

A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2000); Premiul „Mihai Eminescu”, Putna, (2001); Premiul Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău (2001); Ordinul „Gloria Muncii”(2010)

Vasilcău Traian, născut la 2 aprilie 1969, în satul Viișoara, raionul Edineț. Este un poet, scriitor, eseist, traducător, libretist, autor de texte pentru cântece și textier de limba română din Republica Moldova. Este cunoscut sub pseudonimul TRAIANUS sau TRAJANUS. Laureat al Premiului Național pentru Artă și Cultură pe anul 2016.

Și-a făcut studiile la Facultatea de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice de Stat din Chișinău pe care a absolvit-o în 1993. Participant activ, încă din timpul studenției, la Mișcarea de Eliberare Națională, fapt pentru care e persecutat de organele securității de atunci. Fondează la începutul anilor 90 Cenaclurile literar-muzicale și social-politice SOL (Leonard Tuchilatu) și Clopotarii. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Maestru în Artă (2011).

Opera: „Poemele regretelor târzii”; „Risipitorul de iubire”; „Un clopot pentru Basarabia”; „Zeii nu mor în cer”; „Spitale pentru îngeri”; „Potopul Cultural”; „Sinceritatea ca Sentință”; „Literă din Dumnezeu”; „Demisionarea din umilință”, „Eseuri din Mahalaua Nebunilor”; „Din Cartea Copilăriei”; „Eternul Înnăscut”; „Prădalnicii din crăia lui Dumnezeu”, „Profeții adeverite, pamflete, eseuri, poeme”; „Sfeșnic în Rugăciune”; „Inscripții pe Etern”, „Opere Netăcute” în 9 volume etc.

Larisa Voloșenco,

reporter-voluntar

(eleva gimnaziului Viișoara)

Spread the love

Facebook Comments