Caracterisitica soiurilor moderne de zmeur cultivate în RM !!!

Vă aducem la cunoștință despre experiența producătorilor de zmeur, în cultivarea soiurilor de zmeur de selecție nouă (selecția anilor 2012-2017), părerile lor despre acestea soiuri, avantajele tehnologice, dezavantajele cultivării acestor soiuri, recomandările de rigoare pentru acei ce doresc să testeze la ei în plantație pe loturi mici sau pe suprafeți mai mari. Deci la moment, mă voi referi la următoarele soiuri de zmeur, plantate în Moldova, în următoarele regiuni geografice:

Soiuri sezoniere: 

Glen ample 

soi scoțian (cultivat în Bălți, Briceni, Telenești, Fălești, Glodeni, Soroca, Rîșcani )

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună în condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și secetă, soi viguros , necesită irigare pentru formarea fructelor mari (3-4 gr), conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, transportabil. Pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2013. Recomandat pentru exploatare pe suprafeți comerciale in câmp deschis pentru piața fresh.

Laszka

soi polonez (cultivat în Bălți, Soroca, Glodeni, Fălești, Telenești, Ungheni, Rîscani, Edineț, Chisinau, Bender, Grigoriopol, Dubăsari )

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică medie spre joasă în condițiile Republicii Moldova. Mai multe plantații sau afectat de ger în 2019-2020 (Bender, Grigoriopol, Soroca, Briceni) și parțial de secetă de vară. Se caracterizează ca un soi cu fructe mari (3-6 gr. greutate), lăstari viguroși, dar sa aclimatizat mai rău , față de alte soiuri noi plantate în RM. Prima plantație datează din 2014. Recomandat pentru exploatare pe suprafețe comerciale mai mult in spațiu protejat.

Pzeshyba

soi polonez (cultivat în Bender, Grigoripol).

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună în condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și secetă, soi viguros , necesită irigare pentru formarea fructelor mari (2-4 gr) și dezvoltare normală a plantelor, conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, transportabil. Pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2017. Cel mai devreme soi de zmeur cultivat în RM. Recomandat pentru exploatare pe suprafețw comerciale, consum in stare proaspătă.

Soiuri Remontante:

Rafzaqu, marca „Himbo-top”

soi elevețian (cultivat în Ungheni, Strașeni, Fălești)

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună în condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și secetă, soi viguros, necesită irigare pentru formarea fructelor mari (3-5 gr) și dezvoltare normală a plantelor, conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, transportabil. Pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2016.

Recomandat pentru exploatare pe suprafeți comerciale în spatiu deschis și protejat.

Amira

soi italian (cultivat în Orhei, Fălești, Ungheni)

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună în condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și parțial la secetă, soi viguros , necesită irigare pentru formarea fructelor mari ( 3-5 gr), și dezvoltare normală a plantelor , conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, transportabil. Pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2015-2016. Recomandat pentru exploatare pe suprafețe comerciale în spațiu deschis și protejat.

Primberry sugana

soi elvețian (cultivat în Orhei)

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună în condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și parțial la secetă, soi viguros, necesită irigare pentru formarea fructelor mari și dezvoltare normală a plantelor, conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, transportabil. Pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2015-2016.

Recomandat pentru exploatare pe suprafeți comerciale in spatiu deschis și protejat.

Enrosadira

soi italian (cultivat în Orhei)

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună in condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și la secetă, soi viguros ,necesită irigare obligatoriu pentru formarea fructelor mari ( 3-5 gr.) , și dezvoltare normală a plantelor , conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, transportabil. Pretabil pentru export pe distanțe mari. Are șanse mari să devină soi etalon in Europa datorită aspectului comercial plăcut roșu deschis, gustului dulce și transportabilității înalte. Prima plantație datează din 2020.

Recomandat pentru exploatare pe suprafeți comerciale in spatiu deschis și protejat, consum in stare proaspătă.

Joan Jay

soi englez ( cultivat in Grigoriopol, Bender, Strășeni )

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună in condițiile Republicii Moldova, rezistent la frig și la secetă, soi viguros , necesită irigare obligatoriu pentru formarea fructelor mari (3-6 gr), și dezvoltare normală a plantelor , conform caracteristicii soiului, rezistent la boli și dăunători, mediu transportabil. Mai puțin pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2016.

Recomandat pentru exploatare pe suprafeți comerciale in spatiu deschis și protejat, mai mult pentru procesare și congelare, decat pentru piața fresh.

Polesie

soi polonez (cultivat în Bălți, Glodeni, Fălești, Telenești, Grigoriopol, Bender, Soroca, Rîscani, Edineț )

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică medie in condițiile Republicii Moldova, rezistentă medie la frig și la slabă la secetă, soi cu vigoare medie , necesită irigare , fructe de mărime medie , suferă periodic de gerurile de iarnă, de perturbările de temperatură primăvara, rezistent la boli și dăunători, mediu transportabil. Puțin pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din 2013- 2014.

Recomandat pentru exploatare pe suprafețe comerciale în spațiu deschis și protejat.

Polana

soi polonez (se cultivă în special în Edineț, Soroca, Rîșcani, Grigoriopol, Ocnița, etc.)

Caracteristica scurtă și concluziile producătorilor

Are o plasticitate ecologică bună în condițiile Republicii Moldova, rezistentă înaltă la frig , și medie la secetă, soi cu vigoare înaltă , necesită irigare pentru formarea recoltelor înalte , fructe de mărime medie spre mare periodic suferă de preturbările de diferențele de temperatură primăvara devreme, rezistent la boli și dăunători, mediu transportabil. Puțin pretabil pentru export pe distanțe mari. Prima plantație datează din anii 2010 – 2012. Cel mai răspândit soi remontant cultivat în Moldova.

Recomandat pentru exploatare pe suprafețe comerciale în spațiu deschis și protejat. În RM se cultivă și alte soiuri de perspectivă , dar din cauza vechimii acestora , nu este posibil de procurat material săditor de calitate de la pepinierele certificate din Moldova sau din alte țări europene

Spread the love

Facebook Comments